21 Μαρ Συζητήσεις και ενδιαφέρον για εγκατάσταση και επέκταση επιχειρήσεων στην Α΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου
«Πάγωσαν» προς το παρόν λόγω των κρίσεων, ωστόσο αναμένεται σύντομα η αναζωπύρωση…
«Πριν μήνες υπήρχε μία ενδιαφέρουσα κινητικότητα και έγιναν συζητήσεις με επιχειρηματίες, που αναζητούσαν χώρους για να εγκαταστήσουν επιχειρήσεις επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων, μεταλλικών κατασκευών, ενεργειακών συστημάτων», αναφέρει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ η κα Ιωάννα Κιντά, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της «Α’ ΒΕΠΕ ΒΟΛΟΥ ΑΕ».
Όπως σημειώνει ταυτόχρονα, «ενδιαφέρον υπήρξε και από τις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις, ώστε να επεκταθούν με νέες επενδύσεις. Το ενδιαφέρον αυτό έχει ανακοπεί προς το παρόν και μάλλον είναι φυσιολογικό, με δεδομένες τις αβεβαιότητες, που έχουν προκαλέσει οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Ωστόσο, θεωρούμε ότι με την επάνοδο σε ηρεμία -ελπίζουμε να συμβεί σύντομα- το ενδιαφέρον θα αναζωπυρωθεί και θα έχουμε επενδυτική κινητικότητα».
Σε ό,τι αφορά ωστόσο το ενδιαφέρον αυτοκινητοβιομηχανίας για την εγκατάσταση στην περιοχή μας, όπως ξεκαθαρίζει, «προς το παρόν δεν βγήκε λευκός καπνός. Δεν απογοητευόμαστε. Προσπαθούμε».
Δεν παραλείπει να τονίσει, ότι «η κινητοποίηση του επενδυτικού κεφαλαίου γίνεται όταν οι όροι λειτουργίας της εθνικής οικονομίας είναι ελκυστικοί». Σε ό, τι αφορά στα πλεονεκτήματα της δικής μας Βιομηχανικής Περιοχής, αναφέρει, ότι «το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η κεντροβαρική μας θέση, ενώ ενισχυτικά στοιχεία, αλλά όχι πλήρως αξιοποιημένα είναι το λιμάνι και το τραίνο».
Η κα Κιντά δίνει και την προοπτική της όποιας επιδότησης ενεργειών των επιχειρηματιών, γνωστοποιώντας ότι «ξεκινήσαμε την διαπραγμάτευση με το Υπ. Ανάπτυξης να ενταχθούμε ως Φορέας στο Ταμείο Ανάκαμψης, για να διεκδικήσουμε επενδύσεις της Πράσινης Οικονομίας και της Ψηφιακής Μετάβασης».
Γνωστοποιώντας την κατάσταση που επικρατεί και με τη σχέση που υπάρχει με την ΕΤΒΑ, τονίζει ότι αναμένεται μια εξέλιξη απ΄το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφέροντας ότι «εμείς ενεργούμε για το καλό της κοινωνίας και κάποιοι τα βάζουν με ξένες περιουσίες»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ
Πρόσφατα υπογράφηκε ανάμεσα στην ΕΤΒΑ, τον ΟΣΕ, τον Φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης της Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και την ΕΡΓΟΣΕ, το προσύμφωνο για την παραχώρηση της απαιτούμενης εδαφικής έκτασης εντός της Α’ ΒΙΠΕ ΒΟΛΟΥ για τις ανάγκες κατασκευής του έργου της Ηλεκτροκίνησης. Τι προβλέπεται να γίνει, πόσο σημαντικό έργο είναι και σε τι ευελπιστείτε ως φορέας αλλά και σαν τοπική κοινωνία με την αξιοποίησή του;
Πράγματι, πριν μερικούς μήνες, συνεργαστήκαμε με την ΕΡΓΟΣΕ, τον ΟΣΕ και την ΕΤΒΑ, και αποφασίσαμε ως Φορέας Διοίκησης να παραχωρήσουμε 55 δικά μας στρέμματα κοινόχρηστων χώρων, για να καλυφθούν οι ανάγκες κατασκευής του έργου της Ηλεκτροκίνησης. Για να πάρει σάρκα και οστά το έργο αυτό θα έπρεπε να αναθεωρηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο της Α΄ ΒΙΠΕ, για να ενσωματωθεί η νέα χρήση. Εμείς, χωρίς να έχουμε ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμο όφελος από την Ηλεκτροκίνηση, εκτιμήσαμε τα οφέλη, που θα αποκομίσει η κοινωνία και ευρύτερα η οικονομία της περιοχής, και ενεργήσαμε με συνέπεια. Όμως, όπως λέει και η λαϊκή παροιμία «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», και η ΕΤΒΑ ενεργώντας σαν λύκος έβαλε στο μάτι άλλα 100 δικά μας στρέμματα, που είναι για πράσινο και άλλες κοινόχρηστες χρήσεις, ώστε περιλαμβάνοντάς τα στην αναθεώρηση του ρυμοτομικού, να τα κόψει δικά της οικόπεδα και να τα πουλήσει, φτιάχνοντας τον Ισολογισμό της. Δηλαδή, εμείς ενεργούμε για το καλό της κοινωνίας και κάποιοι τα βάζουν με ξένες περιουσίες. Βέβαια, η συμπεριφορά αυτή είναι παράνομη και απαράδεκτη, κι αφού η Πολιτεία αρνείται να εφαρμόσει δικούς της νόμους και να βάλει την ΕΤΒΑ στην θέση της, το κάνουμε ήδη εμείς και βρισκόμαστε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την βεβαιότητα ότι θα δικαιωθούμε. Όμως, υπολογίστε ότι η επιχείρηση που επιλέγει να εγκατασταθεί σε μία οργανωμένη ΒιΠε το κάνει, για να αποφύγει, μεταξύ των άλλων, και οχλήσεις καταπατήσεων. Εδώ, έχουμε τον εγγυητή του κανόνα αυτού να είναι ο πρώτος καταπατητής.
Έχουν ξεπεραστεί προβλήματα ώστε η Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, να γίνει φιλικός χώρος για επενδύσεις; Υπάρχει αλήθεια ενδιαφέρον για αξιοποίηση ακινήτων; Ενδιαφέρονται νέοι επενδυτές; Και εάν ναι με ποιο αντικείμενο κυρίως;
Ας μη γελιόμαστε. Η κινητοποίηση του επενδυτικού κεφαλαίου γίνεται όταν οι όροι λειτουργίας της εθνικής οικονομίας είναι ελκυστικοί. Ο ρόλος των ΒιΠε είναι από κει και μετά. Στην δική μας περίπτωση, θα έλεγα, ότι πριν μήνες υπήρχε μία ενδιαφέρουσα κινητικότητα. Είχαμε, ως Φορέας Διοίκησης, συζητήσεις με επιχειρηματίες, που αναζητούσαν χώρους για να εγκαταστήσουν επιχειρήσεις επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων, μεταλλικών κατασκευών, ενεργειακών συστημάτων. Επίσης ενδιαφέρον υπήρξε και από τις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις ώστε να επεκταθούν με νέες επενδύσεις. Το ενδιαφέρον αυτό έχει ανακοπεί προς το παρόν και μάλλον είναι φυσιολογικό, με δεδομένες τις αβεβαιότητες, που έχουν προκαλέσει οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Ωστόσο, θεωρούμε ότι με την επάνοδο σε ηρεμία -ελπίζουμε να συμβεί σύντομα- το ενδιαφέρον θα αναζωπυρωθεί και θα έχουμε επενδυτική κινητικότητα.
Ενδιαφέρον για εγκατάσταση στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια, επιχειρήσεις με ενεργειακό κυρίως προσανατολισμό, αλλά και αξιοποίησης αποβλήτων και λαδιών αν δεν κάνω λάθος… Αλλάζει και η φυσιογνωμία των ενδιαφερόμενων επενδύσεων σε σχέση με το παρελθόν;
Κοιτάξτε, όπως σας είπα, είχαμε ενδιαφερόμενους επενδυτές σε διάφορες δραστηριότητες. Μεταξύ αυτών ήταν και επενδύσεις στην εξυγίανση και αξιοποίηση τηγανελαίων. Πολλές φορές, ακούγοντας για ανάλογες επενδύσεις στεκόμαστε αρνητικά. Όμως, για να εγκατασταθεί μία τέτοια επιχείρηση σε μία Βι.Πε. περνάει από ελέγχους, δοκιμασίες μετρήσεων, και παρακολούθηση ΄ώστε να αδειοδοτηθεί. Από την εγκατάστασή της και μετά η παρακολούθηση γίνεται υποχρεωτικά και τακτικά από μας. Απ΄ ό,τι φαίνεται δεν έχουμε θεαματικές αλλαγές. Η παραγωγική φυσιογνωμία παραμένει ίδια ως προς το περιεχόμενό της.
Υπάρχουν εκτάσεις και ακίνητα που παραμένουν αναξιοποίητα ; Υπάρχει τρόπος αλλά και προγράμματα ίσως για να αναμορφωθούν, ώστε να αξιοποιηθούν από ενδιαφερόμενους επενδυτές;
Υπάρχουν κυρίως ακίνητα, μη αξιοποιούμενα, προς το παρόν. Αν θυμάμαι καλά, υπήρχε πρόβλεψη σε προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο, να μπορούν βιομηχανοστάσια που για πάνω από μία 10ετία μένουν ανενεργά, να μπορούν να επιδοτηθούν για να επανεκκινήσουν την παραγωγική τους λειτουργία. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε κάποια κίνηση στην περιοχή μας.
Για να προσελκύσεις επενδυτές θα πρέπει, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον. Στην δική μας περίπτωση πως είναι η κατάστασή μας ως ΒΙΠΕ και τι θεωρείτε ότι λείπει ;
Ας μιλήσουμε για το περιβάλλον, στο οποίο λειτουργούν οι υφιστάμενες και θα επωφεληθούν όσες εγκατασταθούν στο μέλλον. Λοιπόν, όταν αναλάβαμε ως Φορέας Διοίκησης την Α΄ Βι.Πε Βόλου, είχαμε την εντύπωση, ότι όσο άσχημα να είναι τα πράγματα δεν είναι τόσο ακραία. Διαπιστώσαμε ότι η κρατικοδίαιτη αντίληψη της ΕΤΒΑ άφησε στην τύχη της μία κρίσιμη και βασική βιομηχανική υποδομή στο έλεος της τύχης της. Ακαταστασία, κατεστραμμένα δίκτυα, μηδενικός εκσυγχρονισμός, πράσινο μόνον στα λόγια, πλήρης δυσαρέσκεια εκ μέρους των επιχειρήσεων. Με μία λέξη: Εγκατάλειψη. Αυτή την εικόνα την έχουμε ανατρέψει πλήρως. Πρώτα απ΄ όλα ο υποψήφιος επενδυτής μαθαίνει από το site μας, ό,τι έχει σχέση με την Βι.Πε., για τις διευκολύνσεις που του παρέχουμε, για τις υπηρεσίες που του προσφέρουμε, για το υποστηρικτικό έργο ως προς τα συμφέροντα των επιχειρήσεων αναπτύσσουμε. Πρωτοπορήσαμε στην αποκομιδή των απορριμμάτων, την οποία κάνουμε πλέον εμείς διασφαλίζοντας καλύτερης ποιότητας καθαριότητα με χαμηλότερο κόστος. Ξεκινήσαμε την διαπραγμάτευση με το Υπ. Ανάπτυξης να ενταχθούμε ως Φορέας στο Ταμείο Ανάκαμψης, για να διεκδικήσουμε επενδύσεις της Πράσινης Οικονομίας και της Ψηφιακής Μετάβασης. Εκείνο, που πιστεύω ότι λείπει είναι η κατανόηση της Πολιτείας. Θέλω να το κάνω σαφές. Οι αυτοδιαχειριζόμενες Βι.Πε. είναι το σοβαρότερο μοντέλο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του κρίσιμου αυτού θεσμού. Όσο αυτό δεν γίνεται κατανοητό και εκλαμβάνεται ως μοναδικός παίκτης στην αγορά αυτή κατ΄ αποκλειστικότητα η ΕΤΒΑ, εμείς θα βρισκόμαστε σε δεύτερη ζήτηση. Χρειάζεται η Πολιτεία να αποκτήσει αντίληψη του μεταβατικού σταδίου από τον έναν διαχειριστή στον άλλον και να έχει ίδια συμπεριφορά και στους δύο.
Ποια είναι τα δικά μας «ατού», ώστε να υπερτερούμε έναντι των άλλων ΒΙΠΕ της χώρας, αλλά και τι πρέπει να κάνουν ίσως τα αρμόδια υπουργεία ως ενίσχυσή μας ;
Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η κεντροβαρική μας θέση. Είμαστε στην μέση του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, που σημαίνει εγγύτητα και στις δύο μεγάλες αγορές αλλά και γειτνίαση με τις εξόδους της χώρας προς Βορρά. Ενισχυτικά στοιχεία, αλλά όχι πλήρως αξιοποιημένα είναι το λιμάνι και το τραίνο. Ελπίζουμε -έτσι μας έχουν υποσχεθεί- ότι με την Ηλεκτροκίνηση θα εκπονηθεί μελέτη σύνδεσης του σιδηροδρομικού δικτύου με το λιμάνι και την Βι.Πε. γεγονός που το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα θα το καταστήσει ανταγωνιστικό. Η έναρξη συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο σε αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος είναι ένα σημαντικό μας «ατού». Όμως, το σημαντικότεροι ατού μας είναι η παραγωγική παράδοση της Βι.Πε., η εξωστρέφεια που δείχνουν οι επιχειρήσεις μας, η ανθεκτικότητά τους στις κρίσεις, τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγουν και η μέριμνα, που δείχνουν για τους εργαζομένους τους.
Υπάρχουν νεότερα σε σχέση με την εγκατάσταση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Next.e.GO SE για την οποία δείξαμε ως περιοχή ιδιαίτερο ενδιαφέρον;
Κατά καιρούς, όπως εσείς έτσι και μείς ακούμε διάφορα, σχετικά με υποψήφιους επενδυτές. Ο κλάδος είναι ο συνήθης: αυτοκινητοβιομηχανία. Η εθνικότητα του επενδυτή αλλάζει. Άλλοτε είναι κινεζική, άλλοτε γερμανική, άλλοτε αλβανική κλπ. Όταν κάτι κινείται, ακόμη και αν βρίσκεται σε φάση ανώριμη, εμείς παρεμβαίνουμε και προσπαθούμε να πείσουμε ότι είμαστε ο καλύτερος προορισμός για επενδύσεις. Προς το παρόν δεν βγήκε λευκός καπνός. Δεν απογοητευόμαστε. Προσπαθούμε.