
23 Φεβ Επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη σχετικά με την ενίσχυση του Πάρκου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Επιστολή απέστειλε στις 23.2.2021 ο Φορέας Διοίκησης και Διαχείρισης της Α’ ΒιΠε. Βόλου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη με την οποία ζητά να συμπεριληφθεί το Πάρκο Βόλου στο σχεδιασμό του Υπουργείου και να ενισχυθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
«Εκτιμήσαμε ως εξαιρετικά θετική, την από 2/2/2021 Πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, με την οποία ζητήθηκε από τον Φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου Βόλου να συμμετέχουμε με προτάσεις μας, στο δικό της πλαίσιο δράσεων/παρεμβάσεων προς το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υφιστάμενων βιομηχανικών υποδομών οργανωμένης εγκατάστασης επιχειρήσεων. Τα υφιστάμενα Επιχειρηματικά Πάρκα αποτελούν χώρους οργανωμένης εγκατάστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων και συμβάλλουν ως βασική προϋπόθεση για την στήριξη της βιομηχανικής παραγωγής και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Παρά το γεγονός ότι η προθεσμία, που μας δόθηκε για να ανταποκριθούμε υπήρξε ασφυκτική (μία ημέρα), θεωρήσαμε τόσο μεγάλη την ευκαιρία της Πρόσκλησης, που απαντήσαμε έγκαιρα, εμπεριστατωμένα και με απόλυτη σαφήνεια.
Χωρίς υπερβολή, πιστέψαμε, ότι ωρίμασε ο χρόνος και έγινε κατανοητή η σοβαρή ανάγκη συντήρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δικτύου των υφιστάμενων Επιχειρηματικών Πάρκων, ώστε να εξυγιανθεί το παραγωγικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο λειτουργούν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις, και να αποκατασταθούν συνθήκες εύρυθμης δραστηριότητας, γι΄ αυτές.
Όταν παραλάβαμε τη διοίκησή του Επιχειρηματικού Πάρκου Βόλου από την ΕΤΒΑ/ΒΙ.ΠΕ., διαπιστώσαμε, ότι οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις θα έπρεπε να διαχειριστούμε την απόλυτη διάλυση δικτύων, υποδομών και περιβάλλοντος χώρου, γι’αυτό από την επομένη ξεκινήσαμε τη δύσκολη αποστολή της εξεύρεσης αναπτυξιακών πόρων.
Η Πρόσκληση της ΓΓΒ ήταν η σημαντικότερη είδηση τα τελευταία χρόνια.
Όμως, όπως μας έγινε γνωστό, οι επιλογές του Υπουργείου σας προκρίνουν, τελικά, την ενίσχυση μόνον νέων βιομηχανικών περιοχών, αποκλείοντας τις υφιστάμενες.
Εάν ισχύει αυτή η εξέλιξη, θεωρούμε ότι αφενός είναι καταστροφικό για τις υποδομές πρώτης γενιάς και αφετέρου εκτιμούμε ότι δεν εξετάστηκαν πλήρως, τα αναπτυξιακά και οικονομικά πλεονεκτήματα, που συνδέονται με την αναβάθμιση των υφιστάμενων περιοχών.
Θεωρούμε ότι ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων, λειτουργουσών Βιομηχανικών Περιοχών
- Βελτιώνει την παραγωγική λειτουργία του επιχειρηματικού δυναμικού,
- Εκσυγχρονίζει τις συνθήκες λειτουργίας, επιμέρους δραστηριοτήτων,
- Δημιουργεί όρους ευχερέστερης συμμετοχής των μονάδων στις νέες τεχνολογικές προκλήσεις,
- Αυξάνει την ελκυστικότητά τους στην προσέλκυση νέων επενδύσεων,
- Ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της υποδομής και βοηθάει την διεθνοποίησή της,
- Ενισχύει τους όρους άμεσης και έμμεσης ανάπτυξης της περιοχής, βελτιώνοντας το εισόδημα και την απασχόληση.
Κύριε Υπουργέ,
Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη ανάπτυξης και νέων Περιοχών, πιστεύουμε, όμως, ότι είναι αναγκαία και η ανάταξη των υφιστάμενων υποδομών.
Είμαστε βέβαιοι, ότι θα λάβετε υπόψη σας την αγωνιώδη έκκλησή μας και θα θελήσετε να συμπεριλάβετε στο σχεδιασμό του Υπουργείου σας και την ενίσχυση των υφιστάμενων Επιχειρηματικών Πάρκων»
Η επιστολή κοινοποιήθηκε προς τους βουλευτές Μαγνησίας Λιούπης Αθανάσιος, Μακρή Ζωή (Ζέττα), Μαραβέγιας Κωνσταντίνος, Μπουκώρος Χρήστος, Παπανάτσιου Αικατερίνη, τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Τριαντόπουλος Χρήστος, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος.